İskenderun Turizm Rehberi

TARİHİ VE TURİSTİK YERLER

İskenderun, sahip olduğu körfezi, doğal yapısı, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle  turizm alanında da önemli bir potansiyele sahiptir.  Hem deniz  turizmine hem  de yayla turizmine uygun konumdadır.

ANTİK KENT (İskenderun) ALEXANDRETTA:

Bugünkü İskenderun kentidir. Geçmişinden günümüze pek az  şey kalmıştır. Antakya’dan İskenderun’a girişteki liman kalıntılarına ait duvarlar ile şehir merkezindeki tarihi binalar hala mevcudiyetini korumaktadır.1973 yılında Esentepe’de yapılan kazılarda, antik kentin kalıntılarına rastlanmış ve Büyük İskender ‘in bir büstü bulunmuştur.

YUNUS SÜTUNU:

İskenderun - Payas demiryolu üzerinde olup, İskenderun şehrinin giriş kapısı kalıntısıdır. Yöre halkının inanışına göre; Yunus Peygamber yunus balığının karnında burada karaya çıkmıştır.

KAPTANPAŞA CAMİİ (ULUCAMİ) :

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Merkez Kaptanpaşa Camii Hicri 1280 (Miladi 1864) da Kaptan Mehmet Paşa tarafından ahşap bina ve tek şerefeli taştan minare olarak yaptırılmıştır. 1974 yılında ahşap kısım yıkılarak bu günkü şekliyle betonarme ve tek kubbe ek olarak yeniden inşa edilmiş, eski taş minareye dokunulmadan yeniden 40 metre yüksekliğinde ikişer şerefeli iki minare daha ilave edilmiştir. Ortaya çıkan çatlaklar yüzünden tehlikeli durum arz etmesi sebebiyle sonradan yapılmış olan iki adet çift şerefeli minare Vakıflar Bölge Müdürlüğünün yıkım kararı ile 2005 yılı sonu itibariyle tamamen yıktırılmıştır. Yıkılan Minarelerin yerine yeniden bir minare yapılmıştır. 1864 yılından günümüze ulaşan bu caminin sadece eski taş minaresi tescilli tarihi eserdir.

ARSUZ(Uluçınar)ROSSUS:

İskenderun’un 33 km.güneyinde, sahil şeridi üzerinde,asfalt bir yol-la merkeze bağlı turistik bir beldedir.Kıyı ve eteklerinde Roma ve Helenistik döneme ait seramik parçalarına rastlanmakla beraber,halen höyük,nekrapol(antik mezarlık),antik yol ve mozaik kalıntılarına tesadüf edilmektedir. Deniz ve kumu ile bölgenin en önemli turistik özellik taşıyan yeridir. Bir çok kuruluşun ve halkın dinlenme merkezi durumundadır.

SÜTUNLU LİMAN:

Arsuz’a 8 km.güneyde,Helenistik dönem özelliği taşıyan bir liman kalıntısıdır.Yolu olmadığından,ancak deniz motorları ile ulaşım imkanı vardır.

FRANK LİMANI:

Helenistik devre ait olduğu sanılmaktadır.Domuz burnunun güneyinde olup,yolu olmayan bir liman kalıntısıdır.

 

ŞATO KALINTISI:

Şehir merkezinde Catoni Acentası binasının bahçesindedir.Ortaçağ Skabias Liman kalıntısı olup,aynı zamanda savunma kalesidir.Denizden 100m.içeridedir.

 

ŞALEN KALESİ:

Kırıkhan ile İskenderun arasında, Amanos Dağlarının yaylalık kısmında, sarp ve kayalık bir mevkidir.7-8 km.güneyinde Alan Yaylası bulunmaktadır.Bizans ve Haçlılar tarafından kullanılmıştır.Helenistik devirden beri var olduğu sanılmaktadır.Kaleye patika bir yolla ulaşılır.

 

SARISEKİ KALESİ:

İskenderun-Adana karayolu üzerinde,İskenderun’a 10 km.uzaklıkta,deniz kıyısında bir tepe üzerindedir.Kale kapısının üzerinde N.950-956 tarihleri yazılıdır.Şimdi askeri birlik alanı içerisinde kalan Sarıseki kalesinin,Helenistik devre ait olduğu sanılmaktadır.

 

BAKRAS KALESİ:

İskenderun-Antakya karayolunun 27.km.sinde Bakras Köyü(Ötençay) çevresinde, Amanos Dağları eteğinde kurulmuş bir karakol şatosudur.Kalenin yapılışı,Helenistik döneme aittir.Kalenin önemi ise,Arabistan yolunu kontrol altında tutmasından ileri gelmektedir.Çeşitli zamanlarda onarım görmüş olan bu kale,Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında,Osmanlı topraklarına katılmıştır.Üzerinde bir kilise vardır.

 

MANCINIK KİLİSESİ:

Dörtyol’un güneydoğusunda,Amanos Dağları üzerinde,ormanlar arasında bir Ermeni Kilisesidir.Ancak yaya gidilebilir.

 

YAVUZ SULTAN SELİM KERVANSARAYI:

Belen ilçesindeki bu kervansaray,II.Selim tarafından yaptırılmıştır.Halk arasında Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırıldığına inanılan bu kervansaray,halen kahvehane ve otel olarak kullanılmakta olup,özelliğini yitirmiş durumdadır.

 

SOKULLU MEHMET PAŞA KERVANSARAYI:

İskenderun-Adana karayolunun 22.km.sinde bulunan Payas(Yakacık)mevkiindedir.14-15.yy.da Osmanlı’lar tarafından(Mimar Sinan)yapılmış,deniz kıyısında kale, mutfak,aşçıbaşı odası,dantelli istirahat odası,bahçesi ve daha birçok yerlere sahip olan bir kervansaraydır.Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Hindistan ve Çin’in baharat,ipekli kumaş,büyük ve küçükbaş hayvanların,kervanlarla gelip geçen kişilerin konaklama yeri olarak kullanılmıştır.

 

İSSOS HARABELERİ:

Dörtyol ilçesi ile Erzin(Yeşilkent)arasında,İskenderun-Adana karayolunun batısında bulunan harabelerdir.Esasında bir Pers şehri olan İSSOS,tarihin büyük muharebelerinden biri olan, Büyük İskender ile İran İmparatoru III.Darius’un savaştıkları yerdir.Eski çağın bu hatıralarını yaşamış olan bu belde de,bugün ANTİK İSSOS’un su depoları,su kemerleri,mabet kalıntıları halen mevcuttur.

 

HAN VE HAMAMLAR:

İskenderun’a 15 km.uzaklıkta Belen ilçesindedir.Halen bir han ve hamam mevcuttur.Yavuz Sultan Selim zamanında yapıldığı bilinmektedir.Bu tarihi yapıt,halen hamam olarak kullanılmaktadır.Osmanlı yapı özelliği taşıyan bu kalıntıların bir kısmı yakılmıştır.

KİLİSELER:

 

MARCİRCOS  KİLİSESİ   (RUM ORTODOKS):

1585 yılında kurulan kilise Denizciler Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Halen yöre halkı tarafından gerek ibadet, gerekse adakta bulunmak için kullanılmaktadır. Marcircos Ortodoks kilisesinde 5 Mayıs Hıdır İlyas şenlikleri ve 6 Mayıs Aziz’in isim günü kutlamaları yapılmaktadır.

 

AZİZ NİKOLA KİLİSESİ (RUM ORTODOKS):

1870 yılında kurulmuş olan kilise, halen İskenderun’da kullanılmaktadır. Şehit Pamir caddesindedir. Halen ibadete açık olan kilisede paha biçilmez tablolar ve işlemeler vardır.                                                    

 

KARASUN  MANUK  ERMENİ KİLİSESİ:   

1872 tarihinde yapılmıştır. Daha sonra restore edilen bu kilise Ermeni cemaati tarafından kullanılmaktadır.

 

İTALYAN KATOLİK LATİN  KİLİSESİ:

1600’lü yılların başında Kapuçin Rahipleri tarafından kurulan kilise Mithat paşa caddesi üzerindedir. 1888 yılında büyük bir restorasyon geçiren yapı toplam 14 sütun üzerine oturmuştur. Haftanın her günü ayin yapılmaktadır.

          

MÜZELER

 

İSKENDERUN  DENİZ MÜZESİ:     

İskenderun Deniz Müzesi ve Kültür Sitesi Müdürlüğü İskenderun’un ilk ve tek, ülkemizin üçüncü deniz müzesidir.Müze 1930 yılında üç katlı bir ev olarak inşa edilmiş, 1942 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından satın alınarak 1996 yılına kadar İskenderun Deniz Üs Komutanlığı Karargah binası olarak kullanılmıştır. 2008 yılında aslına uygun olarak restore edilen bina yedi odalı olup Hatay’ın kurtuluşu, İskenderun tarihi, Türk Deniz harp tarihinin geçmişini sergileyen 320’den fazla obje ve 200 kitaplık kütüphanesiyle ziyaretçilerini karşılamaktadır. Müze Pazartesi ve Salı günleri hariç her gün 09:00-17:00 arasında ziyaretçilere açıktır.

 

GEZİ VE MESİRE YERLERİ:

SARIMAZI: İskenderun-Antakya karayolunun 10.km.sindedir.Çamlık ve deniz manzaralı olup,turistik lokanta ve kafeteryaları,otelleri vardır.Çevre halkının yaz boyunca serinlemek ve dinlenmekiçin gittikleri bir piknik yeridir.

 

GÜZELYAYLA (Soğukoluk): İlçeye uzaklığı 18 km.dir.Oldukça serin bir yayladır.İskenderun’luların en çok tercih ettikleri yerlerin başında gelir.

 

NERGİZLİK: Soğukoluk yolu üzerinde,ilçeye 14 km.mesafededir.Suyu,manzarası ve havası ile ünlü bir yayladır.

 

BELEN: İskenderun-Antakya karayolu üzerinde 15.km.dedir.Havası,suyu ve manzarası ile yaz aylarında aranan yaylalardandır.

 

ATİK: Yörenin en beğenilen suyu buradadır.İskenderun’a 14 km.mesafede,İskenderun-Antakya karayolu üzerinde olup,toprak bir yolla gidilir.Şirin bir mesire ve piknik alanıdır.

 

ARSUZ: Sahil şeridi üzerinde,İskenderun’a 33 km.mesafede,denizi ve kumuyla bir kamp merkezidir.Yaz aylarında yerli ve yabancıların akınına uğrayan şirin bir mesire yeridir.

 

GÜLCİHAN: İskenderun-Arsuz asfaltı üzerinde,kumu ve denizi ile bir kamp merkezidir.27 km.mesafededir.

 

ERZİN İÇMELERİ: Şifaları mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

 

ERZİN KAPLICALARI: Şifaları romatizmal ve deri hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.Çevresinde Belediye denetiminde oteller ve lokantalar mevcuttur.

DENİZ TURİZMİ:

Deniz Turizmi ve Sportif Turizm Kurulunca verilen İşletme Belgeli 9 adet gezi teknesi İlçemizde faaliyet göstermektedir.     

 

YAMAÇ PARAŞÜTÜ:

İlçemizin Amanos Dağları eteklerinde bulunan Suçıkağı Mahallesinin  Yukarı Sakıt “At Tepesi” mevkii, ülkemizin en iyi Yamaç Paraşütü parkuruna sahip alandır. 2006 yılından itibaren her yıl yamaç paraşütçüleri buraya gelerek sportif faaliyette bulunmaktadırlar. 

 

FESTİVALLER:

İlçemizde her yıl 5-9 Temmuz tarihleri arasında İskenderun Belediyesince Uluslararası Kültür ve Turizm Festivali düzenlenmekte ve festival kapsamında çeşitli etkinlikler (konser, tiyatro, gösteri v.b.) sergilenmektedir.

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!
Bunları da okumak ister misiniz?

Bizden haberdar olmak ister misiniz?


©2016-2022 GOLD Firma Rehberi | İskenderun Firma Rehberi| İskenderun Web Tasarım